Wiercimy

Kulinarne sposoby na jesienną słotę

Kulinarne sposoby na jesienną słotę
Mimo, że listopad powoli dobiega końca pogoda nadal jest dla nas łaskawa. Kiedy zapada zmrok i światła miasta otulają swym ciepłem świat za oknem znajdujemy chwilę, aby spędzić wieczór z najbliższymi. Jak sprawić, by wspólny czas okazał się wyjątkowy? Poznaj sposoby na pyszne dania przygotowane w akompaniamencie Bulionetki pieczeniowej Knorr. Od tej pory każda potrawa będzie błogim doznaniem dla podniebienia.Karkówka z musztardową chrupką skórką w majerankowym sosieRozpocznijmy jesienną ucztę! Soczysta karkówka, aromatyczny czosnek i nutka wytrawnego czerwonego wina – to musi się udać. Dodajmy do tego odgłos chrupiącej skórki i sposób na niebanalne danie gotowy. Smacznego!Składniki: Karkówka średniej wielkości - 1-1,5 kilograma Majeranek - 3 łyżki Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżka Czosnek - 2 ząbki (posiekane)Musztarda z ziarenkami gorczycy - 100 gramów Chleb tostowy - 1/2 opakowaniaOlej słonecznikowy - 100 mililitrów Obrane orzechy pistacjowe - 100

Mimo, że listopad powoli dobiega końca pogoda nadal jest dla nas łaskawa. Kiedy zapada zmrok i światła miasta otulają swym ciepłem świat za oknem znajdujemy chwilę, aby spędzić wieczór z najbliższymi. Jak sprawić, by wspólny czas okazał się wyjątkowy? Poznaj sposoby na pyszne dania przygotowane w akompaniamencie Bulionetki pieczeniowej Knorr.

Od tej pory każda potrawa będzie błogim doznaniem dla podniebienia.

Karkówka z musztardową chrupką skórką w majerankowym sosie

Rozpocznijmy jesienną ucztę! Soczysta karkówka, aromatyczny czosnek i nutka wytrawnego czerwonego wina – to musi się udać. Dodajmy do tego odgłos chrupiącej skórki i sposób na niebanalne danie gotowy. Smacznego!

Składniki:

  • Karkówka średniej wielkości – 1-1,5 kilograma
  • Majeranek – 3 łyżki
  • Bulionetka pieczeniowa Knorr – 1 sztuka
  • Przyprawa do karkówki Knorr – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki (posiekane)
  • Musztarda z ziarenkami gorczycy – 100 gramów
  • Chleb tostowy – 1/2 opakowania
  • Olej słonecznikowy – 100 mililitrów
  • Obrane orzechy pistacjowe – 100 gramów
  • Margaryna Kasia – 100 gramów
  • Czerwone wino – 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj potrzebne składniki. Posiekaj drobno czosnek.
  2. Mięso umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, majerankiem i Przyprawą do karkówki KNORR. Następnie przełóż w czystą miskę, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej jeden dzień.
  3. Chleb tostowy obkrój ze skóry i rozdrobnij. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z chlebem, dodaj musztardę i margarynę.
  4. Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu.
  5. Przygotowane ciasto ułóż na całej powierzchni mięsa.
  6. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody.
  7. Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i czerwone wino. Całość doprowadź do wrzenia.
  8. Sos przecedź do czystego garnuszka i dodaj łyżeczkę majeranku.
A to już wiesz?  Gdzie najkorzystniej ulokować 10 tys. zł?

Pieczony schab z figami

Figi spożywane są często na surowo, jako suszona przekąska lub dodatek do kompotów, dżemów i syropów. Wielu z nas kojarzą się również ze świętami, kiedy używamy ich w formie bakalii do świątecznych wypieków. Figi jednak mają również inne smaczne zastosowanie. Z powodzeniem zastąpią suszone śliwki, stając się pysznym nadzieniem naszych ulubionych pieczeni.

Składniki:

  • Schab środkowy – 800 gramów
  • Czarny pieprz – 1/2 łyżki
  • Bulionetka pieczeniowa Knorr – 1 sztuka
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Ziele angielskie – 2 sztuki
  • Suszone figi – 100 gramów
  • Ocet balsamiczny – 200 mililitrów
  • Szalotki – 2 sztuki
  • Koniak lub brandy – 50 mililitrów
  • Anyż – 1/2 sztuki
  • Skórka starta z jednej cytryny – 1 sztuka
  • Olej do smażenia – 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób centralnie nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Schab natrzyj solą i czarnym pieprzem, skórką z cytryny i rozkruszonymi ziarnkami ziela angielskiego i liścia laurowego. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny.
  2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Mięso podczas pieczenia podlej dwoma szklankami wody.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu, całość zalej octem balsamiczny i gotuj, aż odparuje o 80% płynu.
  4. Dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i pozostały z pieczenia sok. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.
  5. Gotowy sos wykończ odrobiną koniaku lub Brandy .
  6. ?

Sos kurkowy

Nasze listopadowe gotowanie dobiega końca. Zanim jednak rozstaniemy się, przedstawimy przepis na smakowity sos, który na pewno znajdzie wiele pysznych zastosowań w domowym menu. Głównym bohaterem są kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, które są polskim dobrem narodowym obficie występującym w naszych lasach. Smażymy je, marynujemy, dusimy lub suszymy. Tym razem będzie zupełnie inaczej…

Składniki:

  • Kurki świeże lub mrożone – 100 gramów Mała cebula – 1 sztuka
  • Ząbek czosnku – 1 sztuka
  • Bulionetka pieczeniowa Knorr – 1 sztuka
  • Olej słonecznikowy – 50 mililitrów
  • Koniak lub brandy – 20 gramów
  • Posiekany rozmaryn – 1/2 łyżki
  • Śmietana – 200 mililitrów
  • Czarny pieprz – 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść, umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze, w miarę równe kawałki.
    Cebulę i czosnek drobno pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
  2. Do tak przygotowanych grzybów dodaj jedną Bulionetkę pieczeniową KNORR i 300 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, dodaj śmietanę.
  3. Sos gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Całość dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Pokrój drobno rozmaryn i dodaj do reszty składników.
  4. Tak przygotowany sos jest wspaniałym dodatkiem do smażonych, pieczonych czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną. i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.

Naszym aromatycznym sosem kończymy listopadowe gotowanie z marką Knorr. Mamy nadzieję, że propozycje, które przygotowaliśmy, zainspirują wielu z Was do kulinarnych przygód w złote, jesienne dni.

 

Znajdź z nami swój sposób na pyszne dania. Wejdź na www.knorr.pl

Pomysły na pyszne dania znajdziesz również na naszym profilu na http://www.facebook.com/CoDzisNaObiad Facebook’u.

Wolisz przepisy w wersji video? Inspiracji szukaj na http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad

Źródło Knorr. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy