Wiercimy

Kuchnia polska w wersji light, czyli zdrowa wigilia przyszłej mamy

Kuchnia polska w wersji light, czyli zdrowa wigilia przyszłej mamy
Barszczyk czerwony, kompot z suszonych owoców i pieczona ryba – to bezpieczne świąteczne menu dla ciężarnej. Spróbowanie wszystkich 12 potraw może skończyć się niestrawnością…Najbardziej przyjazną potrawą dla kobiety w ciąży - zarówno smaczną jak i bardzo wskazaną jest barszczyk. Zawiera wiele cennych składników dla mamy i dziecka: błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, kwas foliowy.Aby uniknąć niestrawności, która może skutecznie popsuć świąteczny nastrój, przyszła mama powinna zmodyfikować swoje wigilijne menu. Unikać lub symbolicznie spróbować potraw wzdymających - przygotowanych z kiszonej kapusty, z dużą ilością grzybów czy warzyw strączkowych. Na talerz lepiej nałożyć kilka pierożków z kapustą niż górę bigosu. A fasolę czy groch warto ugotować tak, żeby ograniczyć wzdymające właściwości. Smażonego karpia czy śledzia w occie zamienić na rybę pieczoną w folii lub rybę w galarecie.Do niestrawności mogą prowadzić wszystkie potrawy ciężkostrawne: tłuste, smażone, ostro przyprawione. W ograniczeniu niezdrowych zachcianek

Barszczyk czerwony, kompot z suszonych owoców i pieczona ryba ? to bezpieczne świąteczne menu dla ciężarnej. Spróbowanie wszystkich 12 potraw może skończyć się niestrawnością?

<

p>Najbardziej przyjazną potrawą dla kobiety w ciąży – zarówno smaczną jak i bardzo wskazaną jest barszczyk. Zawiera wiele cennych składników dla mamy i dziecka: błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, kwas foliowy.

Aby uniknąć niestrawności, która może skutecznie popsuć świąteczny nastrój, przyszła mama powinna zmodyfikować swoje wigilijne menu. Unikać lub symbolicznie spróbować potraw wzdymających – przygotowanych z kiszonej kapusty, z dużą ilością grzybów czy warzyw strączkowych. Na talerz lepiej nałożyć kilka pierożków z kapustą niż górę bigosu. A fasolę czy groch warto ugotować tak, żeby ograniczyć wzdymające właściwości. Smażonego karpia czy śledzia w occie zamienić na rybę pieczoną w folii lub rybę w galarecie.

Do niestrawności mogą prowadzić wszystkie potrawy ciężkostrawne: tłuste, smażone, ostro przyprawione. W ograniczeniu niezdrowych zachcianek pomoże prosty zabieg – warto wcześniej zjeść coś zasadowego, np. świeży owoc, kilka koktajlowych pomidorów, gałązkę brokuła.

PregnaPLUS ? witaminy o udowodnionym działaniu w ciąży

Obfitość  świątecznego stołu nie zastąpi najpotrzebniejszych witamin i mikroelementów w ciąży. Tak, jak przy świątecznej kolacji kierujesz się umiarem, podobnie warto postąpić przy dobieraniu preparatów witaminowych w ciąży.

  • ?Odpowiedzialna suplementacja dla ciężarnych to preparat Pregna PLUS. Zawiera tylko najważniejsze składniki o udowodnionym działaniu w ciąży. W tym rekomendowaną dawkę witaminy D, o której wystarczającą ilość trzeba zadbać szczególnie zimą.? ? mówi Agata Chodakowska, Group Brand Manager.

PregnaPLUS to kwas foliowy, żelazo i witamina B12, cynk, witamina B6, kwasy omega, jod i witamina D3. A wszystko to w małej,  łatwej do połknięcia kapsułce.

PregnaPLUS – suplement diety dla kobiet planujących ciążę, w ciąży i karmiących piersią dostępny jest w sprzedaży internetowej oraz na DrogeriaZdrowie.pl

 

Źródło VERCO. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy